Naturgödsel

I naturen cirkulerar näringsämnen runt i ett kretslopp där de löv som faller om hösten bryts ned av djur och mikroorganismer så att jorden fylls på med näring för kommande växtsäsonger. I våra trädgårdar bryter vi ofta detta kretslopp, t ex genom att rensa bort fallna löv, döda växtdelar, fallfrukt och liknande och bränna eller köra till tippen. Detta innebär att jorden gradvis utarmas och vi tvingas fylla på den med nya näringsämnen genom gödning. Här har man som trädgårdsodlare två huvudtyper av gödsel att välja mellan: naturlig gödsel och konstgödsel.

Naturlig gödsel är sådan gödsel som inte tillverkas kemiskt av människan utan kommer från naturen på ett eller annat sätt. Naturlig gödsel kallas ibland för biologisk gödsel, för att skilja den från den kemiska konstgödseln.

Man kan skapa sin egen naturliga gödsel genom att samla in allt organiskt avfall som trädgården producerar och kompostera det istället för att köra bort det. Gräsklipp, fallna blad, bortskurna växtdelar, fallfrukt mm innehåller massor av näring som jorden mycket gärna vill ha tillbaka. Ett annat exempel på naturlig gödsel är den som produceras av djur, t ex stallgödsel och hönsgödsel. Så kallat organsikt avfall blir också utmärkt gödsel och säljs i form av benmjöl, blodmjöl, hornmjöl och liknande.

I trädgårdsbutiker kan man även stöta på så kallad organisk blandgödsel. Organisk blandgödsel är gödning som huvudsakligen består av organiskt material men som kompletterats med någon form av konstgödsel.

Det är alltid viktigt att noggrant läsa innehållsförteckningen innan man köper gödsel. Dels är det viktigt att få rätt gödsel för rätt syfte, dels är det viktigt att inte låta lura sig av missvisande namn och svepande beskrivningar.

Generellt sett verkar konstgödsel snabbt och under kort tid, medan naturlig gödsel verkar långsamt under en längre period. En annan fördel med naturgödsel är att man kan välja naturgödsel som inte bara tillför jorden enskilda grundämnen såsom kväve och fosfor utan även ökar jordens humusinnehåll. En humusrik jord är bättre på att hålla kvar fukt och den uppskattas dessutom av olika organismer som bryter ned och förändrar näring så att den blir till en form som är ideal för växter att ta upp.

De flesta vet att man inte kan vräka på hur mycket konstgödsel som helst utan måste dosera varsamt, men tyvärr tror många att det är fritt fram så länge man håller sig till naturlig gödsel. Sanningen är att naturlig gödsel precis som konstgödsel måste användas i rätt mängd och vid rätt tillfällen för att få bra effekt. Felaktig användning av naturlig gödsel kan göra mer skada än nytta. Generellt sätt är det bäst att sprida naturlig gödsel under våren innan man börjar plantera i trädgården, så finns den tillgänglig för växterna under hela växtsäsongen. Under sommaren kan man använda sig av färskt gräsklipp för att fylla på näringsförråden i jorden samtidigt som man förhindrar uttorkning och skuggar rötterna. Lägg inte ett alltför tjockt lager eftersom det kan öka risken för svampangrepp. I de flesta fall bör man sluta ge sina fleråriga växter gräsklipp under andra halvan av juli eftersom senare näringstillskott kan göra dem förvirrade och försena deras inträde i vintervila.